Ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, mit akarunk,
tudnunk kell, hogy kik vagyunk és honnan jövünk.
FELIRATKOZÁS AZ RSS-HIRCSATORNÁRA
FELIRATKOZÁS AZ RSS-KOMMENTLISTÁRA

Történelemtanitás

online történelemdidaktikai folyóirat

Betűméret növeléseEredeti betűméretBetűméret csökkentése

(hivatkozási azonosító: 02-03-10)


Kiadói tájékoztató


    A könyv borítója

    A Reprint kiadásában megjelent első világháborús kéziratos napló nyomtatott formájának és sokszorosításának köszönhetően már minden történelem iránt érdeklődő számára elérhető. Bár a klasszikus könyvterjesztői forgalomban nem kapható, viszont a kiadó honlapján és Vateraboltjában is megrendelhető.

    A Friedmann Károly K.u.K. katona, oroszországi hadifogoly bő 2 évét felölelő leíró könyv 150 oldalon, 27 db illusztrációval, valamint korabeli újsághírekkel, kapcsolódó dokumentumokkal kiegészítve egyéni látásmódjával színesíti az olvasó ismereteit a háború időszakáról. A kiadó szándékának megfelelően a mű forrásmű, így kizárólag az eredeti kéziratot, illetve az illusztrációkat tartalmazza.

    Az újranyomásokkal foglalkozó kiadó első saját könyve Friedmann Károly világháborús oroszországi hadifogságának története, amely az 1916. május –1918. április közötti időszakot öleli fel. A kézirat egy nagyméretű hadtörténeti hagyaték részeként maradt fenn.

    A napló tulajdonosa tudósít a galíciai frontról és az azt követő baltikumi –Szentpétervár-környéki hadifogságáról. Az utolsó pár oldalon pedig a Friedmann Károly által írt és összegyűjtött versek és katonadalok saját – meglepően jól olvasható – kézírásában olvashatók.

    A könyv nem tartalmaz szerkesztői átírásokat, teljes egészében egy budapesti sváb fiatalember szavai az első sorból; a lövészárokból, majd a hadifogolytáborból. A hétköznapok, a kiképzés, a temetések, a csaták, fogolymunka az orosz téli mínuszokban… Az érzelmeket mellőző, tényhű leírás ellenére is szívszorító, ahogyan a mindennapjait elmeséli. Egy újabb színfolt ez a frontnaplók sorában, ami megjelenését tekintve ki is emelkedik ezek közül, mivel a napló formailag is őrzi eredeti naplófüzet mivoltát. (Rendhagyó módon nem ragasztókötött könyv, hanem spirálozott füzet.)

    Kép a könyvből

    A szerző háború előtti és utáni életéről nincs információ. Hazatértét követően további naplóbejegyzés nem történt. Az egyetlen, ami a Fővárosi Levéltár online archívumában található, egy 1955-ös hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyve. Ezek szerint Friedmann Károly igen tisztes kort ért meg, és nem hagyott túl mély nyomot egyébként sem érzelgős lelkében a fogság.

    A kiadó a helyenként már szakadt, rossz állapotban lévő füzetet a Hadtörténeti Intézet Térképtárának és Fotóarchívumának kapcsolódó és kiegészítő anyagaival, valamint a hagyatékban található korabeli újságok, szolgálati szabályzatok ide vonatkozó oldalaival tette érdekes, a hátteret is megismertető, kivételes kiadvánnyá.

    Képek a könyvből



      A cikk letölthető:
      A cikk letöltése pdf-ben

      Ugrás a cikk elejére