Ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, mit akarunk,
tudnunk kell, hogy kik vagyunk és honnan jövünk.
FELIRATKOZÁS AZ RSS-HIRCSATORNÁRA
FELIRATKOZÁS AZ RSS-KOMMENTLISTÁRA

Történelemtanitás

online történelemdidaktikai folyóirat.

Betűméret növeléseEredeti betűméretBetűméret csökkentése

A lektorálási folyamat és a bírálati lap:


I. A Történelemtanítás online folyóirat lektorálási folyamata

 1. A kézirat beérkezésekor először a folyóirat szerkesztőségének kezébe kerül a tanulmány.

  A döntési szempontok a befogadásról:

  1. Illik-e a folyóirat arculatába: történeti, történelemdidaktikai, szakmódszertani témájú elméleti tanulmányok, kutatási beszámolók, tudományos eseményekről szóló beszámolók, gyakorlati jellegű írások (pl. feladatsorok, óratervezetek, projektleírások) legyenek?
  2. A téma jelentősége, eredetisége és a tanulmány minősége: tudományosság, használhatóság stb.
  3. Megfelel-e formai követelményeknek: jegyzetelt legyen, irodalomjegyzéket tartalmazzon, vegye figyelembe a folyóirat honlapján olvasható formai követelményeket? Ezek hiányosságai javíthatóság esetén visszaküldjük a szerzőnek.

  Elutasítás esetén a szerzőt a szerkesztő (esetleg a főszerkesztő) értesíti, hogy tanulmányát lektorálás nélkül közölhetetlennek ítéljük.


 2. A szerkesztőség által lektorálásra alkalmasnak ítélt cikket egy előre összeállított szaknévsorból kiválasztott két szaklektornak adja ki a szerkesztő, akiknek feladata a közlemény szakmai szempontú bírálata. A bírálatok a szerző számára anonimek.

  Általában a két szakember egymástól függetlenül határoz arról, hogy a cikk közölhető-e vagy sem. A döntésüket megjegyzésekkel kommentálják. (Egymásnak ellentmondó szakvélemények esetén harmadik bírálót kell felkérni.)

  1. A döntés lehet a teljes elutasítás vagy az, hogy
  2. a kézirat feltételek nélkül elfogadható.
  3. A köztes és leggyakoribb megoldás, amikor a lektor bírálatában változtatásokat javasol, illetve bírálatában magyarázatot kér a számára nem egészen világos pontokat illetően. Ez esetben, a megfelelő kiegészítések és módosítások után a cikk közölhetőnek minősülhet.
  4. A változtatások végrehajtása azonban még nem garantálja a publikálást, az újraírt változatot ugyanis ismételten lektoráltathatjuk.

  A szakmai lektorok döntését, miszerint a cikk közölhető vagy sem, általában hosszabb-rövidebb megjegyzésekkel egészíti ki, amelyeket a szerkesztő juttat el a szerzőhöz, a lektorok nevének titokban tartásával.


 3. A szerkesztő feladatai:

  1. A szerzőkkel és a szakmai lektorokkal való kapcsolattartás.
  2. A befogadott lektorálás alá nem eső anyagok, illetve a lektorált anyagok gondozása.
  3. Kapcsolattartás a főszerkesztővel és/vagy annak helyettesével, illetve a szerkesztés során folyamatos munkakapcsolat a társszerkesztővel.
  4. A kontrollszerkesztő (társszerkesztő) nem kerül kapcsolatba a szerzőkkel és szakmai lektorokkal.


II. A bírálati lap

A lektori véleményeket a lektori bírálati lapot kitöltve kell visszaküldeni a szerkesztőségnek. A bírálati lap IDE kattintva tölthető le!