Ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, mit akarunk,
tudnunk kell, hogy kik vagyunk és honnan jövünk.
FELIRATKOZÁS AZ RSS-HIRCSATORNÁRA
FELIRATKOZÁS AZ RSS-KOMMENTLISTÁRA

Történelemtanitás

online történelemdidaktikai folyóirat.

Betűméret növeléseEredeti betűméretBetűméret csökkentése

(hivatkozási azonosító: 02-04-08)


a kiadó logója

Alig múlt egy éves a régi könyvek újranyomtatásával foglalkozó Reprint Kiadó, melynek célja, hogy egy főként hadtörténeti gyűjtemény könyveiből, kéziratos anyagából bővítse a hiánypótló szakirodalmat.

A kiadó 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy a tulajdonos Zsohár Zsuzsanna, édesapja, Zsohár János közel 40 év gyűjtőmunkája során felhalmozott könyvtárát új élettel töltse meg, tartalmát pedig szélesebb olvasóközönséggel ismertesse meg.

A meglévő könyv- és kéziratállomány az ő érdeklődését tükrözi. Építészmérnökként számos szakmai ritkaságot, míg hadtörténeti gyűjtőként sok kéziratot és szakkönyvet hagyott hátra. A gyűjteményben emellett számos földrajzi kiadvány, útleírás, monográfia és ritka kiadvány sorakozik.

A kiadó az egyes szakterületek hódolói számára szeretne hiánypótló szakirodalmat kínálni, egyúttal Zsohár János rövid, súlyos betegsége és korai halála miatt félbeszakadt munkája előtt tiszteleg.

A hagyaték szép számban tartalmaz kéziratokat, levelezéseket, monográfiákat, visszaemlékezéseket. Az első, saját szerkesztésű kötet, a 2010. év végén nyomtatásban megjelent Oroszországi napló is ezek közül való. A kordokumentum Friedmann Károly oroszországi hadifogságát kíséri végig 1916 és 1918 között.1 Az idei kiadványtervek között építészeti, gépészeti, hadtörténeti, szakács- és gyermekkönyvek is találhatók.2

A kiadásra váró könyvek magas tornyokban sorakoznak a szerkesztőségi polcokon. Hogy ne kelljen sokat várni, a kiadó pár könyvet közkinccsé tett, melyeket a www.reprint.hu. Online könyvek menüpontban olvashatnak a regisztrált felhasználók.

A megjelent kötetek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A terjesztői láncot kikerülve az olvasó kedvezőbb áron, közvetlenül a kiadótól rendelheti meg a kiadványokat a Reprint Kiadó honlapján vagy akár a Vatera oldalán.

A kiadó társadalmi felelősségvállalását tükrözi, hogy kutatási ösztöndíjat írt ki történész hallgatók számára, melynek témája a magyar és német nyelvterületen, a XVIII-XX. században elterjedt, nyomdai úton előállított katonai, szolgálati emléklapok keletkezésének, történetének felderítése. Az ösztöndíjjal a kiadó egy összefoglaló jellegű, hiánypótló kiadvány létrejöttét kívánja elősegíteni.


Eddig megjelent kiadványok:

Gépészet: − A gőzgép
− Gépészet

    Gyereksarok: − Tündérvilág – Dezső bácsi tollából

      Hadtörténet: − Oroszországi napló
      − Seregszemle fémben, zománcban
      − A tengeralattjáró

        Előkészületben:

        Kugler Géza – Budapesti szakácskönyv

          Ipariskolai mintalapok



            JEGYZETEK

              1. Ismertetését lásd előző, 2011. évi 3. számunkban.
              2. Például Kugler Géza Budapesti szakácskönyve fontos kultúr- és gasztrotörténeti darab.



                A cikk letölthető:
                A cikk letöltése pdf-ben

                Ugrás a cikk elejére