Ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, mit akarunk,
tudnunk kell, hogy kik vagyunk és honnan jövünk.
FELIRATKOZÁS AZ RSS-HIRCSATORNÁRA
FELIRATKOZÁS AZ RSS-KOMMENTLISTÁRA

Történelemtanitás

online történelemdidaktikai folyóirat.

Betűméret növeléseEredeti betűméretBetűméret csökkentése

 

Beszámoló a László Gyula középiskolai országos történelemversenyekről és versenyfelhívás

 
(hivatkozási azonosító: 13-01-11)

 

 

I.  „Hunyadiak kora”, 1437–1490 (2019–2020)

A pandémia miatt a 2019–2020-as tanévre meghirdetett „Hunyadiak kora” című verseny döntője 2020. szeptember 3-án zajlott le a bikali Puchner Kastélyszálló Konferencia-központjában. A verseny – meghirdetője a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola – egyéni, háromfordulós volt. A különböző fordulók feladatai a középiskolai tananyagra és a szakirodalomra épültek.

Az első fordulót (elődöntőt) az iskolák szervezték, ők állították össze a feladatokat is. Minden iskolából a két legmagasabb pontszámot elért versenyző jutott a következő fordulóba.

A második forduló (középdöntő) feladatsorát minden iskola e-mailben kapta meg, melyet helyben kinyomtattak és sokszorosítottak. A feladatlap megoldására körülbelül egy hónap állt a rendelkezésre, a tanulók minden segédeszközt használhattak. A teszt és az esszéjellegű feladatok az érettségi kompetenciákra épültek és a szakirodalom kreatív alkalmazását is igényelték. A megoldott feladatlapokat személyesen lehetett eljuttatni a szervező iskolába vagy tértivevényes küldeményként kellett postára adni. A beérkezett feladatlapokat a szervező iskola szaktanáraiból álló versenybizottság értékelte, és az eredmények alapján 16 diákot hívott meg a döntőbe.

Az országos döntőben a versenyzők írásbeli, tesztjellegű feladatlapot oldottak meg, majd a versenybizottság által előre meghatározott ún. prezentációs feladatot kellett röviden bemutatniuk „Hunyadi Mátyás, a reneszánsz uralkodó” címmel. A zsűri a történelmi hitelesség mellett, az előadásmódot és a téma egyedi megoldását is külön díjazta. A bemutatás után a döntősöknek a zsűri által feltett kérdésekre is válaszolniuk kellett.

 

Helyezés Tanuló neve Iskolája Felkészítő tanára
I. Akkermann Anna Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár Berta Annamária
II. Hujber Fanni Boglárka Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Tóth László
III. Horváth Míra Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Weisz Péter
Tőkés Szofi Kalocsai Szent István Gimnázium Horváth Csaba

 

A Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata különdíjait kapták
Akkermann Anna Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár Berta Annamária
Hujber Fanni Boglárka Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Tóth László
Bogos Flórián Tolna Megyei SZC Perczel Mór Technikum és Kollégium Bischofné Komlósi Viktória

 

II.  „Magyarország szétesése”, 1490–1568 (2020-2021)

A 2020–2021-es tanév témája „Magyarország szétesése (1490–1568)” volt. A döntőre 2021. június 3-án került sor, ahol 11 diák versengett a helyezésekért. A helyszín, a lebonyolítás és a zsűri is ugyanaz volt, mint kilenc hónappal korábban. Az előzetes feladat helytörténethez kapcsolódott, témája: „Lakóhelyem a török terjeszkedés korában (1526-1568).”

A zsűri elnöke Száray Miklós, vezetőtanár, tankönyvszerző, a tagjai Dr. Kaposi József a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának elnöke és Kutnyánszkyné Bacskai Eszter a szervező iskola történelem-magyar szakos mestertanára volt.

Mind a két döntőben színvonalas előadásokat hallhatott a zsűri a felkészült versenyzőktől. Az első három helyezett tanuló egy-egy családi belépőt és az első és második helyezett tanulók felkészítő tanárai 1 éjszakára és 2 személyre szóló szállást és félpanziós ellátást nyertek a bikali Puchner Kastélyszálló felajánlása alapján. A gimnázium és a Magyar Történelmi Társulat a versenyzőket és felkészítő tanáraikat értékes könyvekkel jutalmazta.

A rendező iskola minden résztevőt meghívott a bikali élménybirtok fogadójában egy ebédre.

 

Helyezés Tanuló neve Iskolája Felkészítő tanára
I. Hérics Attila Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár Berta Annamária, Nádasi Richárd
II. Hujber Fanni Boglárka Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Somfai Péter
III. Horváth Míra

 

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Weisz Péter

 

 

1. kép: A döntős versenyzők egy csoportja a zsűrivel az eredményhirdetés után.

 

A 2021–2022-es tanév témája „Két malomkő között (1568-1699), melyről verseny a következőkben számolunk be.

 

III. Két malomkő között”, 1568–1699 (2021–2022)

A 2021–2022-es tanévben az országos középiskolai történelemverseny döntőjét már sikerült az eredeti időpontban – 2022. március 10-én – a bikali Puchner Kastélyszálló Konferencia-központjában megrendezni. A verseny fordulói és szervezése a korábbi évek szerint történt. Az első fordulót (elődöntőt) az iskolák szervezték, ők állították össze a feladatokat is. A második forduló (középdöntő) feladatsorát a szervező iskola történelem munkaközösségének tagjai állították össze, és javították is a feladatokat. Az országos döntőben a versenyzők tesztjellegű feladatlapot oldottak meg. Az előzetes prezentációs feladat címe: „Hogyan tanítaná Comenius?” volt. A prezentációban egy a korszakhoz kötődő magyar nádor politikai pályáját kellett bemutatniuk a versenyzőknek Comenius pedagógiai elvei alapján. A zsűri sokféle eredeti, színvonalas megoldást látott és hallott a témában. A bemutatás után a diákoknak a zsűri által feltett kérdésekre is válaszolniuk kellett. A versenyzőknek a tárgyi tudásuk mellett, a kreativitásukra és a logikai készségeikre is szükségük volt ahhoz, hogy sikeresen tudják teljesíteni a döntő feladatait. A zsűri elnöke Száray Miklós, vezetőtanár, tankönyvszerző, a tagjai Dr. Kaposi József a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának elnöke és Kutnyánszkyné Bacskai Eszter a szervező iskola történelem-magyar szakos mestertanára volt.

Ebben a tanévben is az első három helyezett tanuló egy-egy családi belépőt és az első és második helyezett tanulók felkészítő tanárai 1 éjszakára és 2 személyre szóló szállást és félpanziós ellátást nyertek a bikali Puchner Kastélyszálló felajánlása alapján. A gimnázium és a Magyar Történelmi Társulat a versenyzőket és felkészítő tanáraikat értékes könyvekkel jutalmazta. A rendező iskola minden résztevőt – a szokásos módon – meghívott a bikali élménybirtok fogadójában egy ebédre.

 

Helyezés Tanuló neve Iskolája Felkészítő tanára
I. Csurgai Máté Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Novothné Bán Erzsébet
II. Horváth Míra Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Novothné Bán Erzsébet
III. Vida Krisztián Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár Berta Annamária

 

A Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata különdíját kapta
Vida Krisztián Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár Berta Annamária

 

2. kép: Az eredményhirdetés (Fotó: Hollósi Tamás)

 

3. kép: Vida Krisztián – Andorka Gábor igazgató úrtól – átveszi a jutalmakat. (Fotó: Hollósi Tamás)

 

4. kép: Horváth Míra, Novothné Bán Erzsébet tanárnő és Csurgai Máté az eredményhirdetés után. (Fotó: Fülöp Miklós)

 

A 2022–2023-as tanév témája „Erdélyország – Tündérország” (1541–1699), melyről verseny honlapján az új tanév kezdetétől további információkat lehet majd elérni: http://www.pseg.hu/?page_id=995

 

IV. A versenyfelhívás: „Erdélyország – Tündérország”, 1541–1699 (2022–2023)

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola országos középiskolai történelemversenyt hirdet minden nappali tagozatos középiskolai tanulónak.

A verseny egyéni, háromfordulós. A különböző fordulók feladatai a középiskolai tananyagra és a szakirodalomra épülnek. A felkészüléshez javasolt szakirodalom a verseny honlapján (http://pseg.hu/?page_id=995) 2022. szeptember 30-tól megtalálható. A versenyben nevezési díj nincs.

 

A verseny témája

 

A verseny ütemezése

A nevezés határideje és módja: 2022. október 18. (kedd) Az iskolák a nevezési szándékukat a verseny honlapján található nevezési űrlap kitöltésével jelezzék. A regisztrációra 2022. szeptember 19-től (hétfőtől) van lehetőség.

Az első fordulót (elődöntőt) az iskolák szervezik, ők állítják össze a feladatokat is. Minden iskolából a két legmagasabb pontszámot elért versenyző juthat a következő fordulóba. A továbbjutott tanulók adatait 2022. november 15-ig (keddig) kell regisztrálni az űrlapon.

A második forduló (középdöntő) időpontja: 2022. november 16. (szerda) és 2023. január 6. (péntek) között. Minden iskola november 16-én 12 óráig e-mailben megkapja a feladatsort, melyet helyben kinyomtatnak és sokszorosítanak. A feladatlap megoldásához a tanulók minden segédeszközt használhatnak. A teszt és az esszéjellegű feladatok az érettségi kompetenciákra épülnek, és a szakirodalom kreatív alkalmazását is igénylik. A megoldott feladatlapokat 2023. január 6-áig (péntekig) kell eljuttatni a szervező iskolába (személyesen kézbesíteni vagy tértivevényes küldeményként postára adni).

 

CÍM:

Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola.
7150 Bonyhád, Kossuth L. u. 4.; Levélcím: 7151 Bonyhád, Pf. 20.

 

A borítékra kérjük, írják rá, hogy „László Gyula Országos Történelemverseny”.

A beérkezett feladatlapokat a szervező iskola szaktanáraiból álló versenybizottság értékeli, és az eredmények alapján 10 – 16 főt hív meg a döntőbe. A versenyfelelős 2023. február 3-ig (péntekig) e-mailben értesíti a továbbjutókat (a kapcsolattartó tanáron keresztül), és felteszi a döntőbe jutott tanulók névsorát a verseny honlapjára.

A döntő előzetes feladatának beküldési határideje: 2023. február 21. (kedd). A döntőbe jutott tanulóknak a versenybizottság által meghatározott ún. prezentációs feladatot kell kidolgozniuk és eljuttatniuk a szervező iskolába. A feladatot a versenybizottság és a zsűri előzetesen értékeli.

Az országos döntő: 2023. március 9. (csütörtök) 9.30 órai kezdettel

Helyszín: Puchner Kastélyszálló/Konferenciaközpont (7346 Bikal, Rákóczi utca 22.)

Az országos döntőben az írásbelin tesztjellegű feladatlapot kell megoldani. A döntőbe jutott versenyzők az általuk kidolgozott előzetes feladatot röviden bemutatják és válaszolnak a zsűri által feltett kérdésekre. A végeredmény az írásbeli, az előzetes feladat és a szóbeli védés összpontszáma alapján alakul ki.

Díjazás:

  • Az első három helyezett tanuló értékes könyveket és egy-egy családi belépőt nyer a bikali Élménybirtokra.
  • A 4-6. helyezett tanulók értékes könyveket nyernek.
  • Az első helyezett tanuló felkészítő tanára 1 éjszakára és 2 személyre szóló szállást és félpanziós ellátást nyer a bikali Puchner Kastélyszállóba.
  • A 2-6. helyezett tanulók felkészítő tanárai értékes könyvet nyernek.
  • A Magyar Történelmi Társulat minden döntőbe jutott versenyzőnek értékes könyvet ajánlott fel.

Versenyfelelős: Stróbl Terézia, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium. Elérhetőségei: e-mail: laszlo.gy.verseny@gmail.com; telefon: +36 74/451-719

 

Sikeres felkészülést és eredményes szereplést kívánunk!

 

Bonyhád, 2022. április 5.

 

Andorka Gábor

igazgató

Stróbl Terézia

történelem mk.-vezető

versenyszervező

 

A cikk letölthető:
A cikk letöltése pdf-ben

Ugrás a cikk elejére